Bouwbedrijf Eldering: al 125 jaar vertrouwde kwaliteit

Het 125-jarig bestaan van Bouwbedrijf Eldering BV in Groningen (Hoogkerk), sinds 1978 Eldering De Vries, wordt op 13 oktober gevierd. Op die datum zou Klaas Eldering, grootvader van de huidige directeur en mede-eigenaar Rias Eldering (49), honderd jaar zijn geworden. Het bedrijfsjubileum is voor Rias Eldering aanleiding om na dit jubileum jaar de vanouds bekende naam Bouwbedrijf Eldering BV te herintroduceren met
de daarbij horende oude logo die in een modern jasje is gestoken. Op de begeleidende foto’s ziet u directeur en mede-eigenaar Rias Eldering naast voorman-timmerman Kees Slagter uit Nieuw-Roden, al veertig jaar in dienst van het bouwbedrijf.

Het bedrijfsmotto ‘Wie kwaliteit biedt, schept vertrouwen’ staat als een huis. Rias Eldering combineert traditionele waarden met modern bouwmanagement. Een immens archief beslaat meerdere wanden van het bouwbedrijf aan de U.T. Delfiaweg, een plek die elke Hoogkerker kent als ‘de hoek van Eldering’. De papieren erfenis is de weerslag van een imposante nalatenschap in steen en hout. Bouwbedrijf Eldering, dat van 1978 tot dit jubileumjaar mede de naam van de vroegere vennoten en directieleden De Vries voerde, wordt sinds anderhalf jaar geleid door de vijfde generatie. “Als ik opkijk van mijn werkplek, zie ik dezelfde muur als mijn opa Klaas. Dat voelt bijzonder”,  zegt Rias Eldering.

Schrijfboek
Op een kastje tegen die muur liggen enkele memorabilia, zoals een chique sigarendoos met de opdruk ‘Bouwbedrijf Eldering’, met daarin nog de originele sigaren met het bedrijfslogo op het bandje. Ook het schrijfboek van grootvader Klaas ligt er. Het is opengeslagen op de bladzijde waar Klaas Eldering zijn geboortedatum onder zijn naam schreef: 13 oktober 1917.

Honderd jaar later is deze datum gekozen voor de herdenking van het 125-jarig bestaan van het middelgrote bouwbedrijf. Het jubileum wordt intern gevierd, met alle personeelsleden. Het eeuwfeest in 1992 passeerde op uitbundiger wijze, maar de omstandigheden zijn anders. De recessie in de bouw, misschien wel de grootste crisis tot dusver, liet ook Bouwbedrijf Eldering niet onberoerd. Daarbovenop kreeg de directie in die periode helaas te maken met uitval als gevolg van ernstige ziekte. Met grote inzet en steun van alle werknemers wist Rias Eldering het familiebedrijf te behouden voor de toekomst.

Solide bouwer
Die toekomst ziet er rooskleurig uit: de bouwmarkt is de crisis voorbij en booming. Bouwbedrijf Eldering, met zijn aloude reputatie als solide bouwer, doet het goed. “Vertrouwde kwaliteit is ons handelsmerk. Of het nu gaat om een kleinschalige verbouwing of een modern project, voor ons en onze klanten geldt: het eindresultaat is wat telt. Meer nog dan de scherpe offerteprijs”, zegt Rias Eldering. “Daarnaast hecht ik veel waarde aan een goede communicatie met de klant. Zo is het is mijn gewoonte om het geleverde werk persoonlijk met iedere opdrachtgever na te bespreken. Sinds mijn aanstelling heb ik nog niet één ontevreden klant getroffen. In alle bescheidenheid durf ik dan te zeggen dat ik trots ben op ons mooie bedrijf.”

Rentmeester
If you can dream it, you can do it. Die spreuk, op het kantoor van Eldering, geeft goed weer welke drive de directeur deelt met zijn medewerkers. Na een lange carrière bij een grote bouwer in het midden van het land, maakte Rias Eldering een keuze op basis van zijn gevoel. “Ik ben als vijfde generatie slechts een schakeltje in de lange geschiedenis van dit bedrijf”, zegt hij bescheiden. “Dit werk beschouw ik niet alleen als een eer, maar ook als een verplichting. Ik ben als het ware de rentmeester van het familiebedrijf. Mijn voorvaders kijken over mijn schouder mee.”

Binnen Bouwbedrijf Eldering heerst een uitgesproken wij-gevoel. Werknemers zijn vaak lange tijd in dienst. In het verleden is zelfs een vijftigjarige dienstbetrekking gevierd. Ook beperken de verwantschapsbanden binnen het bedrijf zich niet tot de familie Eldering alleen. In de loop van de jaren werkten er vaders, zoons en neven van verschillende families.

Vertrouwen
Zo solliciteerde Kees Slagter uit Nieuw-Roden veertig jaar geleden bij Bouwbedrijf Eldering, nadat zijn broers hier eerder al hadden gewerkt. Siep Eldering, de vader van de huidige directeur, nam Slagter aan en de nu 63-jarige voorman-timmerman is nog altijd in dienst. Bijna dertig jaar lang werkte Slagter voor Eldering in het vroegere Diaconessenziekenhuis, destijds een vaste opdrachtgever. Ook was hij onder meer betrokken bij de renovatie van de Villa Java, een rijksmonument in Eelde. In diezelfde plaats leidt de voorman momenteel de verbouwing van een grote woonboerderij. Wat voor een buitenstaander misschien bijzonder lijkt, is voor Kees Slagter de gewoonte zaak van de wereld: “Wij werken op basis van vertrouwen. Als een klant op vakantie gaat, krijgen wij de sleutel en maken het werk klaar”.

Bouwhistorie
Zoals Slagter kan verhalen over veel projecten, waarbij hij namens zijn werkgever betrokken is geweest, zo kan het Bouwbedrijf Eldering bogen op een lange bouwhistorie. Deze is door Bertus Fennema, schrijver van regionaal-historisch werk en oud-burgemeester van de gemeente Zuidhorn, opgetekend in het in 2015 verschenen boek ‘De gebouwde erfenis van twee Fries-Groningse architecten. Cornelis Hermanus Eldering en Hindrik Eldering’. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan verscheen in 1992 al een bedrijfsgeschiedenis met als titel ‘Honderd jaar kwaliteitsbouw’.

Huize Tavenier
De naam Eldering is verbonden aan tal van projecten in de utiliteitsbouw, particuliere bouwwerken en grotere bouw- en renovatieopdrachten. Zo werd in Groningen het moderne havenkantoor van architect Gunnar Daan bij de Oosterhaven door Eldering gebouwd. De vroegere kraamkliniek Huize Tavenier werd,  met behoud van de Jugendstil-uitingen, verbouwd tot kantoorruimte. In de Hoogkerker uitbreiding Plan-Zuid verrezen in de jaren zestig 400 woningen, die met 150 man personeel werden gebouwd, en in oud-Hoogkerk en de Groninger wijk Lewenborg werden in de jaren zeventig en negentig enkele honderden woningen gerenoveerd.
De architecten in de familie Eldering tekenden onder meer markante woningen in Amsterdam, boerenbehuizingen in Friesland en schoolwoningen, banken, postkantoren, pastorieën en kerken in Noord- en Oost-Nederland. Hun hand is eveneens te herkennen in het ontwerp van veel panden in Hoogkerk. Kort nadat Cornelis Hermanus Eldering zich hier in 1892 vanuit Friesland vestigde, ontpopte het dorp zich tot een van de snelst groeiende kernen van Noord-Nederland. De vestiging van onder meer de suikerfabriek gaf het dorp een enorme boost.

Maatwerk
Bouwbedrijf Eldering vormt in de noordelijke bouwsector een uniek bedrijf, niet alleen vanwege de rijke historie. “We zijn goed in projectstrategie, we kunnen goed schakelen naar wat per project nodig is. Ons bedrijf staat voor maatwerk”, zegt Rias Eldering. Geleverde kwaliteit zorgt niet alleen voor een tevreden opdrachtgever, maar biedt hem zelf ook grote voldoening. “Dat het werk af is en je weet: hier hebben mensen generaties lang plezier van.”